Yüzeysel deri biyopsisi, Demodex spp parazitlerinin (Demodex folliculorum ve Demodex brevis) deride meydana getirdikleri enfestasyonların tanısını doğrulamak amacıyla uygulanan ve invaziv olmayan bir tekniktir. Parazitler pek çoğumuzda herhengibir hastalık belirtisi oluşturmadan normal florada yaşamaktadır. Ancak rosacea ( gül ) hastalığında ise bu parazitlerin kıl kökleri ve yağ bezlerinde sayılarının arttığı, sivilce benzeri iltihaplanmalara neden olduğu ve deri yüzeyinde inatçı kızarıklık, kaşıntı ve yanma hissine neden oldukları bilinmektedir.
Demodex yoğunluğunun saptanması tedavi öncesinde gereklidir. Bunun yanında tedavi etkinliğini değerlendirmek için de demodex taraması çoğu zaman yapılır.
Hasta sandalyeye oturtulur. Cetvel ile lam üzerinde 1cm2 lik bir alan çizilir. Bu alana 1 damla siyanoakrilat damlatılır. Lam etkenin araştırılması istenen deri bölgesine yapıştırılır. Parazitin en sık yerleştiği alın, yanaklar, burun ve çeneden örnek alınmalıdır. Yaklaşık bir dakika sonra lam yavaşça kaldırılır. Alınan materyalin 1 saat içerisinde mikrokobik incelenmesi yapılmalıdır.
İşaretlenen alan içerisindeki parazit sayısı demodeks yoğunluğunu verecektir. Mikroksopik incelemede Demodex spp’in iki türü Demodex folliculorum ve Demodex. brevis aranmalıdır. Tedavi sonrası aynı alandan örnek alınmalı, parazitin sayısı ve canlı olup olmadığı değerlendirilmelidir. Tedavinin etkinliğini parazit sayısı ve parazitin canlı olup olmaması belirler. Eğer 1 cm2’lik alanda 5’den az sayıda parazit var ve bunlar cansızsa tedavi başarılıdır.