Bu yazı içeriği lazerle epilasyon uygulaması, özellikleri ve bunun olası risk ve komplikasyonları (istenmeyen sonuçları) hakkında bilgilendirmeye yöneliktir. Lütfen formu dikkatlice okuyunuz. Sorularınız ya da anlamadığınız noktalar varsa lütfen doktorunuzdan yardım isteyiniz.
Lazer yoğunlaştırılmış ışık enerjisidir. Işığın milisaniye gibi çok kısa sürede ve yoğun bir şekilde deriye uygulanması sonucu ısı açığa çıkar. Hedef dokunun özelliğine göre de ışığın farklı dalga boyları tercih edilir. Bu durum selektif fototermoliz teorisi ile açıklanmaktadır. Hedeflenen doku kıl kökü ise siyah renge afinitesi ( ilgisi ) fazla olan lazer dalga boyu tercih edilir. Bu ışık enerjisi kıl kökündeki siyah renkli melanin pigmenti ile temas ettiği zaman ısı enerjisine dönüşür ve kıl kökünü yakar. Bu sayede kıl kökü yok edilmiş olur ve tamamen yok edilmiş kıl kökünden nadiren yeni kıl çıkışı olabilir.
Lazer ışığı sanılanın aksine iyonize ışık ( radyasyon ) değildir. Doku hasarı sadece ve sadece oluşturduğu ısı etkisiyle sağlanır. Etkilerini sadece deri ve deri altında yapabildiğinden kanser yapıcı etkisi yoktur. Radyasyon gibi derin dokulara ve organlara kadar ulaşması imkansızdır. Lazerden kanser yapacağı endişesiyle korkulması yersizdir. Tıpta uzun yıllardır kullanılan lazer teknolojisinin kanser yaptığına dair hiçbir veri yoktur. Ehil ellerde güvenli bir teknolojidir.
Burada dikkat edilmesi gereken konu ise ben üzerine lazer atışı yapılmaması gerektiğidir. Benleriniz işlem sırasında mutlaka kapatılmalıdır.
Lazer ışığı yansıyan güçlü ve parlak bir ışık olduğundan hem hastanın hem de uygulayıcının gözlerini koruması için özel filtreli lazer gözlüleri kullanılmalıdır.
Lazer epilasyonun kadınlarda yumurtalıklara veya hamilelerde bebeğe zarar verdiğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Yine de hamilelere lazer epilasyon uygulanmaması önerilmektedir.
Günümüzde lazer epilasyon için en çok kullanılan lazer sistemleri sırasıyla alexandrite lazer (755 nm), Nd-YAG lazer (1064 nm), diode lazer (800nm)’ dir. Bunların haricinde gerçek lazer sistemleri olmayıp yoğunlaştırılmış ışık kaynağı olan modern ağda diye de ifade edilen IPL ışık sistemleri ( 590-1200nm) de bulunmaktadır.
Lazer epilasyon, istenmeyen kılların lazer ışını ile yok edilmesi tedavisidir. Lazer ışığının hedefi kıl folikülü çevresinde bulunan renk hücreleridir. Bu nedenle epilasyonun başarısı kılın rengi ile doğru orantılıdır. Lazer uygulaması sırasında sadece siyah renk hedef doku olduğu için normal deri zarar görmez. Beyaz kıllarda lazer epilasyon hiç etkili olmayıp, tüylerde de başarı sansı oldukça düşüktür.
Lazer, istenmeyen kıl yapısı olan bütün vücut alanlarına güvenle uygulanır. Yüz, ense, boyun, kulaklar, kaşlar, kol, koltukaltı, bacak, göbek, kalça, sırt, omuzlar, bel, göğüs, meme, bikini gibi bölgelerde uygulanabilir. Kullanılmayacağı tek alan göze çok yakın olduğu için kaş altıdır.
Lazer epilasyon seanslar halinde uygulanan bir işlemdir. Bir seans süresi uygulanan bölgeye ve kıl yoğunluğuna göre değişmekle birlikte tüm vücut lazer epilasyon seansları yaklaşık 1-2 saat sürer. Seans araları ortalama 1-2 ay arasında değişmektedir. Lazer epilasyonda amaç kılların bir daha çıkmamasını sağlamaktır. Lazerin bir daha çıkmayacak şekilde kıl kökünü etkilemesi için, kılın büyüme döneminde olması gereklidir. Tüm kıl kökleri aynı anda büyüme döneminde olamaz. Dolayısıyla bir seansta tüm kökler kalıcı olarak etkilenmez. Bu nedenle, Kıl kökleri büyüme fazına girdikçe, 4-6 hafta aralıklarla seans yapmak gerekir. Gereken seans sayısı bölgeye göre değiştiği gibi, genetik faktörler, yaş, cinsiyet, ten rengi, kıl yapısı, hormonel faktörler, eşlik eden hastalıkları ve kullanmakta olduğu bazı tedaviler ( kortizon ve epilepsi tedavisi gibi ) gibi özelliklere bağlı olarak da farklılıklar gösterir. Tedavi amacınızı doktorunuza bildirdiğinizde size göre uygun bir tedavi şeması ayarlanacaktır.
Lazer epilasyonun sağlığa zararının veya yan etkisinin olup olmaması en çok merak edilen sorulardandır. Enerji seviyesi ve cilt soğutması kişinin cilt yapısına kıl yapısına ve işlem bölgesine göre uygun seçilip uygulandığında yan etki oluşturma riski oldukça düşüktür.
Yan etki sadece geçici olabilen kızarıklık (eritem) ve kıl kökünde kabarmadır. Nadiren geçici ödem (şişlik) de görülebilir.
Bronz tenli ciltler açık tene göre lazer enerjisini daha yüksek oranda emmektedir. Kişinin ten rengine göre doz ve lazer çeşidi uygun biçimde seçilmezse yanık riski olabilir. Bronz tenliler Cilt yüzeyine daha az enerji gönderen Nd:YAG lazer, Alexandrite lazere göre bronz tenliler için daha uygundur denebilir. Uygulama sonrasında iki hafta cilt güneşten mutlaka korunmalıdır. Aksi takdirde lekelenmeler ve/veya alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Uygulama bölgesinde renk koyulaşması veya açılması olabilir.
Üst dudak uygulamalarında eğer varsa var olan uçukta yayılma yaşanabileceğinden uçuk ve enfeksiyon varlığında tedavinin ertelenmesi ve doktorunuzun öncesinde tedavi vermesi daha uygundur.
Yüz bölgesinde nadiren de olsa ince tüylerin yayılmasına sebep olabileceğinde yüz bölgesi kıllarında hekiminizin lazer seçimi ve hormon tedavileri konusunda yapacağı bilgilendirmeler konusunda dikkatli olunmalıdır.
Göze direkt atış yapılması sonucu körlüğe kadar gidebilen problemler oluşabilir.
Uygulamaya gelirken lütfen iyice dinlenmiş olarak geliniz.
Uygulama öncesinde alkollü içecekler tüketmeyiniz.
Uygulama yapılacak alan 1-2 gün öncesinden tıraşlanmalıdır. İşlem öncesi ağda kesinlikle kullanılmamalıdır.
İşlem öncesi uygulama alanına kese tahriş peeling gibi işlemlerden kaçınılmalıdır.
Kişinin eğer hormonal bozuklukları varsa önce tedavisini tamamlamalı sonrasında lazer epilaSyon yaptırmalıdır. Ayni şekilde kıllanmayı arttırıcı ilaç kullanıyorsa lazer epilasyonun etkili bir sonuç vermesi için mutlaka ilacı bırakmalıdır. Açık ten ve koyu renk tüylere sahip kişilerde lazer epilasyonda başarı daha çabuk elde edilmektedir. Açık renkli tüyler lazer ışınlarını yeterli düzeyde emmediğinden yok edilmeleri koyu renkli kıllara göre daha zordur. Açık tenli kişilerde Alexandrite lazer kullanılırken, bronz tenli kişilerde Nd:YAG lazer tercih edilir. Lazer epilasyonda başarı cilt için en uygun lazer tipinin ve enerji seviyesinin kullanılmasıyla doğru orantılıdır.
Lazer epilasyon uygulamaları bayanlar kadar erkeklerin de tercih ettiği bir uygulamadır. Erkeklerde en sık sırt, omuz, göğüs, boyun- ense ve elmacık kemikleri üstü sakallardır. Erkeklerde lazer epilasyon uygulamaları kadınlardan çok az farklılık gösterir. Erkeklerin daha kalın ve koyu renk kıl köklerine sahip olmaları nedeniyle, lazere çok iyi yanıt verirler ve çok daha başarılı sonuçlar alınabilir. Ancak bu durum lazer enerjisinin burada daha fazla yoğunlaşmasına ve daha yüksek ısı enerjisi açığa çıkmasına neden olurken, bu ısı enerjisinin sebep olduğu ağrı ve acı hissi de kadınlara göre daha yoğun olarak yaşanmaktadır. Erkekler, çoğu zaman bayanlar kadar mutlak kılsız bir cilt istemedikleri için daha az sayıda seans uygulayarak tatmin edici sonuçlar almak mümkün olabilir. Erkeklerin dezavantajı ise yapıları gereği yüksek erkeklik hormonları nedeniyle sürekli yeni kıl üretimi yönünden baskı altında olmalarıdır. Bu durum uzun vadede lazer epilasyonun etkisini azaltarak revizyon uygulamalarını zorunlu hale getirebilmektedir.
Lazer Epilasyon fiyatları uygulama yapılan bölgeye, kıl yoğunluğuna, seans sayısına ve uygulanacak lazer sistemine göre değişiklik göstermektedir. Lazer epilasyonda fiyat bilgisi için en sağlıklısı öncelikle muayene olmaktadır. Muayene sonrasında sizin için en uygun lazer sistemi ve seans sayısı doktor tarafından belirlenmelidir. 03122867978 / 0533 5017432 nolu telefondan bizimle iletişime geçerek lazer epilasyon hakkında detaylı bilgi ve randevunuzu alabilirsiniz.