Bir zamanlar severek ve isteyerek yaptırmış olduğumuz dövmeleri zamanla çeşitli sebeplerle sildirmek zorunda kalabiliyoruz. Dövme boyasına karşı gelişen alerjiler, dövme sembollerinin taşıdığı misyona karşı inancımızı yitirmek, ayrıldığımız sevgilimizin adını sildirmek, dövme yaptırma nedeninin artık geçerliliğini yitirmiş olması, dövmeyi beğenmemek, yeni dövme yaptırmayı istemek, yeni bir işe başlamak gibi pek çok nedenle bazen dövmeler sildirilmek istene bilir.
Peki onca zahmetle yapılan dövmeler nasıl siliniyor. Lazer tedavilerinden önce ameliyat ve dermabrazyon dediğimiz yöntemle deriyi kazıyarak çıkarmak bir tedavi şekli idi. Ancak iz riski yüksek olan uygulamalar olduğundan yavaş yavaş yerini lazer tedavilerine bırakmaya başladı. Bu amaçla en çok kullanılan lazer türü Q-switched (Q-anahtarlı) lazer olmakla birlikte artık picosaniye lazerler de tedavide yerini almaya başladı. Bazen de fraksiyonel CO2 lazerler tedaviye destek amacıyla kullanılmaktadır.
Q-switched lazer 1064 nm Nd-YAG lazer dalga boyunda olmakla birlikte nanosaniyelik atışlar yapar. Bu yüksek enerji boya partiküllerini ısı enerjisine dönüşerek parçalar. Parçalan partiküller ise bağışıklık sistemimizin önemli parçası olan ve görevi yabancı kimyasalları vücuttan uzaklaştırmak olan makrofajlar tarafından toplanır.
Bu işlem sırasında lazer siyah renge ilgisi yüksek olduğundan normal deriye hasar vermez. Uygun doz seçimi, tecrübe bu konuda önemlidir. İşlem sırasında hafif acı olabilir. Bu lokal anestezik krem sayesinde bir miktar hafifletilmektedir. İşlem bölgesinde minik noktasal kanama odaklarının olması ve işlemden sonra hafifi yara kabuklarının gelişmesi normal kabul edilmektedir. Bu amaçla hekiminizin önereceği tedaviyi ve bakımı dikkatle yerine getirmeniz önemlidir.
Dövme çıkarmak, zahmetli ve uzun seanslar gerektiren bir işlemdir. Kaç seans uygulama yapılacağı, boyanın rengine, derinliğine, profesyonel dövme olup olmamasına, dövmenin yaşına, yapıldığı bölgeye göre değişmektedir. Koyu renkli amatör dövmeler daha az seans ister, daha kolay çıkar. Profesyonel dövmeler daha derine işledikleri için, çıkarmak daha zordur. Çok renkli ve üst üste yapılan dövmeler çok zordur. Dövmenin üzerine tekrar dövme yaptırmak alttaki dövmenin boyasını daha aşağıya iteceği için çıkarma olasılığını azaltır, Seans sayısı artar, sonunda yalnızca rengi açılıp gölge halinde kalabilirler. Boyun gözaltı gibi, derinin ince olduğu bölgelerde, lazer ile dövme çıkarma işlemi, yüksek joul uygulanamadığı için daha zordur. Dövme yapılalı ne kadar çok zaman geçtiyse çıkarmak o kadar kolay olacaktır. Çünkü zaten vücudun savunma hücreleri boyayı ortamdan uzaklaştırmak için çalışmaktadır. Sonuç olarak dövme çıkarma işlemi kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 4-10 seans uygulama gerekmektedir. Seans araları ise doktorunuzun önerisi ile belirlenirken ortalama süre önerisi 6-8 haftadır. Her seansta dövmenin rengi biraz solar.
Q switch lazerler dövme çıkarmanın en iyi yolu olmasına rağmen renkli, derine işlenmiş, üst üste yapılmış dövmeler tam olarak çıkmayıp gölge halinde kalabilirler. Cerrahi işlemlerin az veya çok iz bıraktıkları göz önüne alınırsa, dövmesini çıkarmak isteyen kişiler için Q-switch lazerler en iyi alternatiftir.